Sint-Oedenrode - Op dit moment is er een interessante onderzoeksfase aan de gang in en rondom het Land van Kien. Naast de renovatie van de monumentale hoeve, de scouting en de kringloopboerderij is het idee is om er woonvormen te realiseren. Woonvormen die vanuit cultuurhistorie en een uitgebreide analyse zorgvuldig ingepast worden in het landschap. Geen alledaagse woningen maar bijzondere woonvormen met veel aandacht voor gemeenschap en gezond leven. Een aantal vertegenwoordigers uit de buurt wordt inmiddels door gesprekken geïnformeerd, het grote publiek is nog niet echt op de hoogte. De komende maanden moet het allemaal meer vorm gaan krijgen en in een volgende uitgave van de Krant van Kien zal daar verder op worden ingezoomd. Tom van Tuijn is namens zijn bedrijf Van Tuijn stedenbouw uit Eindhoven betrokken bij het maken van de plannen. Hij vertelt over het proces en over hoe ver ze nu zijn met de eigenaren van Land van Kien.
Woonvormen als erfwonen, vlonderwonen en boswonen passeren de revue wanneer we praten met Van Tuijn. Hij is enthousiast over deze opgave, waarin duurzaam bouwen tegen een betaalbare prijs voorop staat. “We zijn veel bezig met nieuwe woonvormen, ook landschappelijk. Juist omdat dit inspeelt op een belangrijke wens van veel mensen om duurzaam te leven, met elkaar en dichterbij de natuur. Ik vond het bijzonder boeiend toen ik voor deze opdracht werd gevraagd. Het gaat namelijk niet zomaar om het ontwerpen van huizen, maar het gaat om het vasthouden en doorontwikkelen van deze plek die al echt een ziel heeft. Er wordt hier al duurzaam geboerd, nog voor de bouw is er al een gemeenschap in ontwikkeling en de natuur wordt onderhouden. Dat maak ik niet vaak mee. In het Land van Kien gebeuren al heel veel mooie dingen. Het zou mooi zijn als wonen daar onderdeel van wordt. Wonen volgens het Blue Zone principe, want dat hoort bij het complete leefconcept dat we hier willen neerzetten.” In de wereld zijn meerdere Blue Zones. Daar leven mensen over het algemeen langer omdat de omstandigheden ideaal zouden zijn. De ambitie van het Land van Kien is om een eigen Blue Zone te creëren.
“Gelukkig krijgen we steeds meer van dit soort vragen”, vervolgt Van Tuijn. “Standaard bouwen is normaal gesproken de business case, maar hier komt ook verbetering van natuurwaarde bij kijken, de vorming van gemeenschap, de zorg voor de plek en voor elkaar, de binding met Sint-Oedenrode, het verbeteren van recreatie. Kortom, veel doelen en ambities die verder gaan dan een paar stenen stapelen. Het is de verbeeldingskracht die hier heel belangrijk is omdat het iets anders is dan een gemiddelde woonbuurt
Vaak zijn nieuwbouwprojecten dorpsuitbreidingen van enkele straten. Een paar huurwoningen, twee-onder-een-kappers, hier een daar een vrijstaand huis en eventueel wat voorzieningen. In het Land van Kien stappen ze af van dat principe. Er komt plek voor verschillende doelgroepen. Er komt een duidelijk ander fundament voor hen, dan we in Nederland normaal gesproken gewend zijn. Van Tuijn: “Een paar dingen zijn belangrijk; we merken dat we een bepaalde leefmentaliteit aanspreken, waarbij natuur en mens niet naast elkaar functioneren, maar vooral aan elkaar verbonden zijn. Met elkaar, met de natuur en met het dorp. Veel mensen vinden dat een aantrekkelijk idee. Het wonen in het Land van Kien is straks een bewuste keuze.” Van Tuijn noemt een voorbeeld. Wanneer straks het concept ‘boswonen’ gerealiseerd is, dan heeft een bewoner niet meer dan 50 tot 70 vierkante meter woonoppervlakte. Een grote eigen tuin is er niet, maar wanneer de deur open gaat staat hij of zij midden in het bos, een plek die met elkaar gedeeld wordt. Het is dus een zeer bewuste manier van wonen. “Dat zal niet bij iedereen passen en dat mag ook. Daarom gaan we – als het zo ver is – in gesprek met de toekomstige bewoners, zodat ze mee kunnen denken over de voorstellen”, legt Van Tuijn uit.
“We maken een landschap waarin je gaat wonen en niet een woonwijk waar ook landschap is”, zegt hij verder. Sommige plekken zijn open, sommige dichtbegroeid, andere nat, andere droog en het landgoed Land van Kien biedt meer kwaliteiten zoals een Hoeve Arbeidslust. We willen niet één grote wijk bouwen, maar kleinere woonclusters in verschillende concepten en voor verschillende doelgroepen. We zitten nu middenin de verkenning. De ideeën liggen er, de intentie is uitgesproken en we zijn onderzoeken aan het doen. Zo spreken we veel mensen uit de omgeving. Daarna begint de planfase, wanneer alles over water, verkeer en groen is opgehaald. Een paar partijen moeten we nog spreken. De geluiden zijn tot nu toe positief kritisch. De opmerkingen die mensen maken zijn terecht. Het nadeel is alleen dat we nog geen voorbeeld kunnen laten zien en mensen maken soms snel de vergelijking met een normale ontwikkeling van een woonwijk. Maar dit is écht compleet anders.